Nie je žiadnym tajomstvom, že jedlo, ktoré si najskôr zapláva v oleji, nie je pre naše zdravie najvhodnejšie. Treba však s obaľovaním a vyprážaním úplne skončiť? Vôbec nie! Užite si chrumkavé dobroty bez pocitu viny. Máme pre vás zopár tipov na vyprážanie, z ktorého vám nebude ťažko. Ktorý olej je najvhodnejší, či ako vypražiť obľúbené jedlo úplne bez oleja? Zaraďte do kuchyne tieto spôsoby varenia a neobmedzujte sa v tom, čo vám skutočne chutí.
Vyberte správny druh oleja
Ak predsa len preferujete tradičné vyprážanie, zvoľte si v prvom rade kvalitnú panvicu a vhodný druh oleja. Spravidla platí, že zdravšie oleje majú vyšší tzv. bod dymu. Je to moment, v ktorom sa olej prepaľuje a dochádza k tvorbe škodlivých látok. Preto je pri vyprážaní lepšie používať napríklad olivový olej, ktorý dosahuje tento bod až pri 242 stupňoch. Naopak slnečnicový rafinovaný olej, ktorý je v kuchyniach ešte stále dosť rozšírený, sa spaľuje už pri 107 stupňoch.
Vymeňte klasickú múku za zdravšiu
Na obaľovanie si skúste vybrať alternatívu klasickej múky, v ktorej je viac živín, je ľahšia, minimalizuje prázdne kalórie a zároveň dodá úžasnú chrumkavosť. Siahnite napríklad po celozrnnej, mandľovej či cícerovej múke. Vyskúšajte niečo nové a zaexperimentujte s bylinkami a korením, ktoré môžete pridať pri obaľovaní do múky. Dodáte tak vášmu jedlu menej tradičnú chuť. Navyše budete potrebovať menej soli, keďže ho dostatočne dochutíte týmto spôsobom.
Zbavte sa prebytočného tuku
Hoci na pohľad jednoduchý, no o nič menej dôležitý krok pri vyprážaní, je zbavenie sa nadbytočnej mastnoty. Môžete to urobiť úplne jednoducho, s použitím papierových kuchynských utierok. Ďalšou možnosťou je dvojité odkvapkávanie. Položte vypražené kúsky na mriežku, pod ktorú umiestnite papier na pečenie. Olej tak odkvapká svojpomocne. A zbohom tuky!
Vyprážajte v rúre
Počujete správne, vyprážať sa dá aj bez množstva oleja plávajúceho na panvici. Ako na to? Použite namiesto nej rúru. Jedlo bude rovnako chrumkavé, no menej mastné. Stačí, ak klasicky obalíte jedlo v trojobale. Pred vložením na plech ho ešte postriekajte troškou olivového oleja. Vďaka tejto vrstve bude jedlo sfarbené pekne do hneda a chrumkavé. Rúru vyhrejte na 200 stupňov. Obalené jedlo poukladajte na plech, ktorý takisto potriete malým množstvom olivového oleja. Naozaj iba v tenkej vrstve. Čas pečenia závisí od toho, čo vyprážate a aké chrumkavé to chcete mať. Nezabudnite jedlo približne v polovici pečenia obrátiť na druhú stranu.
Zdroj: Unsplash, Pexels