Skladovať väčšie množstvo vína doma je možné, ak k tomu vytvoríte vhodné podmienky. Kľúčové faktory zahŕňajú stabilnú teplotu, dostatočnú vlhkosť, tmu a minimálne vibrácie. Radi by ste sa o tom dozvedeli viac? Tak čítajte ďalej.
Správna nádoba
Na domáce skladovanie vína sú najvhodnejšie sklenené fľaše so správnym typom uzáveru. Najtradičnejší spôsob predstavujú korkové zátky, ktoré sú ideálne na dlhodobé skladovanie, pretože umožňujú vínu dýchať a pomaly dozrievať, čím sa rozvíjajú jeho komplexné arómy a chute. Nemusíte však vyhodiť ani skrutkové uzávery, tie sú vhodné na skladovanie mladších vín, ktoré plánujete konzumovať v blízkej budúcnosti. Sú vzduchotesné a zabezpečujú dlhšiu trvanlivosť vína, ale neumožňujú jeho zrenie ako korkové uzávery. V profesionálnych vinárňach a pivniciach na skladovanie väčšieho množstva vína sa používajú nerezové nádoby. Sú vzduchotesné a chránia víno pred oxidáciou.
Správna teplota
Na domáce skladovanie vína je ideálna teplota v rozmedzí 10 až 15 °C. Mala by byť čo najstabilnejšia, pretože výkyvy môžu negatívne ovplyvniť kvalitu vína. Kolísanie teploty totižto môže spôsobiť rozťahovanie a sťahovanie kvapaliny, následne k prenikaniu vzduchu cez uzáver a k oxidácii.
Optimálna teplota skladovania červeného vína je medzi 12 a 18 °C. Ak je to menej, vytvára sa riziko spomalenia zrenia vína, zatiaľ čo vyššie teploty môžu urýchliť starnutie a poškodiť chuťové vlastnosti. Pre biele vína je vhodná teplota medzi 8 a 12 °C. Príliš vysoká teplota môže viesť k rýchlej oxidácii vína, čo negatívne ovplyvní jeho chuť. Aj šumivé víno má svoje špecifiká, ktoré si vyžadujú o niečo nižšiu teplotu, okolo 5 až 10 °C. Pomáha udržať jemné bublinky a sviežosť.
Ideálne je, ak si kúpite vinotéku, ktorá zabezpečí ideálne podmienky pre víno. Okrem konštantnej teploty, ktorá je pre víno kľúčová, nebudete musieť mať obavy ani o správne svetlo, vlhkosť a iné vonkajšie faktory, ktoré môžu mať negatívny vplyv, napríklad zápachy z okolia, ktoré by mohli preniknúť do fľaše cez korok.
Správne svetlo
Víno by malo byť uložené na tmavom mieste, kde naň nedopadá priame slnečné svetlo. UV žiarenie zo slnka môže urýchliť starnutie a zhoršiť jeho chuť. Tento jav vedie k chemickým reakciám najmä v bielych a šumivých vínach, a môže spôsobiť jeho zatuchnutú chuť. Najlepšie prostredie pre skladovanie je preto tmavá pivnica alebo špeciálna vinotéka, ktorá udržuje víno v optimálnych podmienkach.
Správna poloha
Fľaše by mali byť skladované naležato, najmä tie, ktoré majú korkové uzávery. Tento spôsob skladovania zaručuje, že korok zostane vlhký a nezaschne. Vyschnutý by totižto mohol stratiť svoju elasticitu, zmrštiť sa a tým umožniť prienik vzduchu do fľaše. Výsledkom by bola oxidácia vína a jeho degradácia.
Fľaše so skrutkovacími uzávermi alebo umelými korkami môžu byť skladované vertikálne, tu, logicky, nehrozí vyschnutie korku. Táto pozícia je vhodná pre vína, ktoré sú určené na rýchlejšiu spotrebu.
Víno by malo byť skladované na mieste bez vibrácií, ako sú pivnice, vinotéky alebo stabilné regály. Vyhnite sa skladovaniu vína v blízkosti elektrických spotrebičov, ako sú chladničky, práčky alebo sušičky, ktoré môžu spôsobovať jemné, ale dlhodobé vibrácie.
Moderné vinotéky sú často vybavené technológiou na tlmenie vibrácií, čo pomáha udržať víno v optimálnom stave.
Zdroj fotiek: Unsplash