Skladovanie potravín udržateľne. 3 tipy, ako sa správať ekologicky aj v kuchyni

Pre dnešného človeka je takmer nepredstaviteľné jesť iba kvôli prežitiu. No časy bezhlavého gastronomického pôžitkárstva bez výčitiek už tiež pominuli. Tentokrát nenarážame na infláciu a razantné zvyšovanie čísel na cenníkoch potravín. Ide o niečo oveľa dôležitejšie. Šetrnosť k prírode a udržateľnosť v 21. storočí už nepredstavujú neobyčajný životný štýl zanietených ochrancov prírody. Na tieto aspekty by sa malo myslieť v každej domácnosti, a prvým krokom môže byť aj zmena v skladovaní potravín.

Baľte múdro

Väčšinu surovín aj varené jedlo neodkladáme zabalené len kvôli poriadku. Týmto opatrením predchádzame tomu, aby sa pokazili a znehodnotili. Ešte nie tak dávno tým najzaužívanejším obalom slovenských domácností bolo igelitové vrecko. Aj vďaka trendu udržateľného životného štýlu sa k nej našťastie už pridali ďalšie, oveľa ekologickejšie a efektívnejšie alternatívy.

Silikónové vrecká sa síce podobajú na igelitky, ale z hľadiska kvality sa nachádzajú na oveľa vyššej úrovni. Nemusíte ich napríklad vyhadzovať po niekoľkých použitiach, pretože sú vyrobené z odolnej látky a namiesto uzla ich viete uzatvoriť pomocou tzv. jazdca.

Miláčikom ekologických kuchýň sú voskové obrúsky. V prvom rade, bavlnené plátky namočené včelím voskom sú šetrné k prírode. Ďalším benefitom je to, že potraviny v nich vydržia naozaj dlho. Vosk má antibakteriálne účinky, čo len zvyšuje ochrannú funkciu tejto pomôcky na balenie zeleniny, ovocia, syrov aj pečiva.

V žiadnej domácnosti by nemali chýbať „obedáriky“, čiže vzduchotesné dózy na potraviny. Nepoužívajú sa iba na prepravu jedla. Varené jedlo by ste v chladničke mali skladovať práve v takýchto krabičkách, pretože poskytujú lepšiu ochranu ako hrnce. Navyše vám ušetria aj veľa miesta.

Srdce udržateľnej kuchyne – chladnička

Jedným z princípov ekologického života je nevyhadzovať, ale zachraňovať. Existujú však aj také výnimky, pri ktorých toto pravidlo by mohlo narobiť viac škody než úžitku. Medzi tie patrí aj chladiace zariadenie. Aby chránilo vaše potraviny aj prírodu, malo by byť v bezchybnom stave. Tu by sme chceli zdôrazniť dôležitosť pravidelnej údržby, ktorá predlžuje energetickú úspornosť spotrebiča. Ak ten váš má svoje najlepšie roky už za sebou, zvážte jeho výmenu. Likvidáciu starej chladničky vyriešte ekologicky, napríklad odovzdaním v ktorejkoľvek pobočke Andrea Shop, s.r.o..

Nové srdce vašej kuchyne si vyberte múdro. Pri väčšine modelov medzi prvými informáciami nájdete ročnú spotrebu energie. Avšak oveľa rozumnejšie je odraziť sa od energetickej triedy, ktorá je označená niektorým písmenom na škále od A do G. Spotrebiče zo skupiny „A“ spotrebúvajú najmenej energie. Pripravte sa na možnú vyššiu finančnú investíciu pri kúpe. Odmenou budú ale našetrené sumy a spokojná peňaženka z dlhodobého hľadiska – kvôli nižšej spotrebe energie a kvôli dlhšej životnosti spotrebiča aj potravín.

Majte plán

Hovorí sa, že všetko je v hlave. O pravdivosti tejto frázy vás nevieme ani nechceme presviedčať, ale s istotou vám dokážeme povedať, že pokiaľ ide o udržateľné skladovanie potravín, trochu vedomého plánovania vám pomôže. Pripravte si menu vopred na celý týždeň. Vyhnete sa tak impulzívnemu nakupovaniu a hromadeniu „nekombinovateľných“ surovín. Nezabudnite na presný nákupný zoznam, no a samozrejme na jeho nekompromisné dodržanie.

Mať prázdnu chladničku nie je veľmi rozumné, otvára to bránu k polotovarom a síce komfortnej, ale k prírode nie veľmi šetrnej donáške jedla. Ale ani preplnené poličky nie sú v poriadku. Čím viac potravín musí váš spotrebič chladiť, tým viac energie spotrebuje. Navyše stratíte aj prehľad v tom, čo už doma máte. Zvyšujete tak pravdepodobnosť toho, že miniete peniaze na tú istú ingredienciu dvojnásobne a riziko potreby vyhadzovať veľké množstvo pokazeného, „zabudnutého“ jedla.

Zdroj fotiek: Unsplash