Mať k dispozícii teplú stravu počas pobytu v prírode už nie je vecou luxusu. A nehovoríme pritom o špekáčikoch, opečených nad táborovým ohňom. Horúca polievka, hlavné jedlo aj ranná káva môže byť súčasťou vášho turistického jedálnička vďaka outdoorovému variču. Neviete, či si máte vybrať plynový alebo benzínový varič? Pomôžeme vám.
Pokračovať
Plynový turistický varič
Hodí sa skôr pre neskúsených turistov alebo takých, ktorí zvyknú navštevovať miesta, ktoré dobre poznajú a neriskujú náročné expedičné výpravy. Varič tvorí plynová kartuša, horák a plynová bomba – tá môže byť plnená propán-butánom alebo propán-izobutánom, čo je takzvaná zimná zmes, používaná pri nízkych teplotách. Pri výbere sa zamerajte na hmotnosť, výkon, spotrebu a typ kartuše.
Výhody
? široká ponuka modelov, líšiacich sa výkonom a rozmermi
? môžete pripravovať aj zložitejšie pokrmy
? nie sú náročné na údržbu a majú dobrú reguláciu výkonu
? váha je pomerne nízka
? bezproblémová dostupnosť náhradných dielov
? prijateľná cena
Nevýhody
?? výkon je oproti benzínovým varičom nižší
?? nie sú vhodné na prepravu lietadlom
?? dýzy sa upchávajú a tesniaci krúžok môže praskať
?? kartuše sú drahšie a v niektorých krajinách nie sú dostupné
Benzínový turistický varič
Výkonné zariadenie je niečo pre skúsených turistov, ktorí sa vydávajú za dobrodružstvom do neznámych krajov a nepredvídateľným počasím. Skladá sa z hadice s horákom a tlakovej pumpy. S benzínovým varičom prežijete aj v náročnejších podmienkach, no manipulácia s ním si vyžaduje určitú prax. Predtým, ako začnete variť, musíte pumpou napumpovať palivo a splynovať ho pomocou pevného liehu alebo horľavej pasty.
Výhody
? samotná prevádzka je lacnejšia
? vhodný do náročných podmienok, odolá nízkym teplotám
? palivo do variča zoženiete všade
Nevýhody
?? náročnejšia obsluha aj prevádzka
?? vyššia hmotnosť a rozmery
?? obmedzená regulácia výkonu
?? pri varení sa uvoľňuje zápach z paliva
?? vyššia cena v porovnaní s plynovými varičmi