Leto je ešte stále na scéne, ale ani tento rok nebude trvať večne. Ak si chcete uchovať chuť teplých dní na neskôr, môžete to napríklad aj pomocou sušeného ovocia. Navyše si tak pripravíte veľkú dávku zdroja energie a chutnej alternatívy k nezdravým maškrtám.
Nástroje
Sušenie ovocia má tú obrovskú výhodu, že si nevyžaduje nevyhnutne žiadne nástroje. Pre jednoduchší postup, rýchlejšiu prácu a lepší výsledok by ste sa však do toho nemali pustiť bez určitého náradia.
Asi vás to neprekvapí, ale budete potrebovať nôž. Vyberte si taký typ, ktorý vám umožní nakrájať čo najtenšie a najrovnomernejšie plátky. Tým sa výrazne skráti čas sušenia a zabezpečí sa rovnomerné vysušenie. Keramické nože sú veľmi ostré a ľahko sa čistia. Sú ideálne na krájanie mäkkého ovocia, ako sú jahody alebo hrozno.
Obrovskou pomocou môže byť sušička ovocia. Tento praktický spotrebič funguje na princípe odparovania vody. Odstraňuje vlhkosť z ovocia, zeleniny a iných potravín. Tým sa predlžuje ich trvanlivosť a zachovávajú si väčšinu vitamínov a minerálov.
Mnohé moderné rúry disponujú funkciou sušenia, ktorá umožňuje sušiť ovocie pri nízkych teplotách. Ale nie je to nemožné ani v bežnej rúre na nižších teplotách (50-100 °C). Používajte plechy s nízkymi okrajmi alebo perforované plechy, aby vzduch mohol cirkulovať. Papier na pečenie zabráni prilepeniu ovocia na plech a uľahčí čistenie.
Nakoniec nezabudnite ani na nádoby alebo vrecká, ktoré budete používať na uskladnenie sušeného ovocia. Vzduchotesné nádoby pomôžu zachovať čerstvosť a chuť.
Ktoré ovocie?
Pokiaľ nie ste rozhodnutí, aké ovocie chcete sušiť, začnite s takými druhmi, ktoré majú nižší obsah vody a pevnejšiu štruktúru. Takéto sú napríklad jablko a hruška, ktoré sa po nakrájaní na tenké plátky sušia rovnomerne a rýchlo. Sušenie sliviek je pomerne jednoduché, pretože obsahujú prirodzene vyšší obsah cukru, ktorý pomáha pri zachovaní chuti a textúry. Lahodnú sladkú chuť majú aj broskyne a nektárinky, ako aj čerešne – pri týchto druhoch ovocia je potrebné najprv odstrániť kôstky. Samozrejme, nemusí to byť nevyhnutne sezónne ovocie, ľahko môžete experimentovať aj s ananásom a banánom. V každom prípade vyberte ovocie, ktoré je úplne zrelé, ale nie príliš mäkké alebo prezreté. Ovocie by malo byť bez poškodenia, hniloby a plesní.
Príprava
„Nakrájam a vysuším.“ Síce tieto kroky sú určite tie najpodstatnejšie pri sušení ovocia, neuškodí, ak venujete pár minút príprave. Začnite tým, že umyjete ovocie pod tečúcou vodou, aby ste odstránili všetky nečistoty a pesticídy. Potom ho osušte pomocou papierovej utierky, ale môžete nechajte voľne odkvapkať. Nakrájajte ovocie na rovnomerné, približne pol centimetrové plátky. Tým zabezpečíte rovnomerné sušenie. Pri určitých druhoch musíte odstrániť aj kôstky a semienka.
Zhnednutiu zabránite tým, že plátky ovocia na 5-10 minút ponoríte do citrónovej vody (1 polievková lyžica citrónovej šťavy na 1 šálku vody). Potom jemne osušte. Môžete aj blanšírovať, čiže ponoriť ovocie do horúcej vody na 30 sekúnd až 1 minútu. Odporúča sa to najmä pri druhoch s vysokým obsahom vitamínu C, ako sú jahody, marhule alebo broskyne.
K príprave patrí aj plánovanie. Sušenie ovocia môže trvať niekoľko hodín, v závislosti od typu ovocia a spôsobu sušenia. Plánujte si čas tak, aby ste mohli pravidelne kontrolovať priebeh sušenia.
Zdroj fotiek: Unsplash